Tom Cruise-t ma azért csodáljuk, amiért egyszer már elbúcsúztak tőle

2022. nov. 11

A filmtörténet leghajmeresztőbb kaszkadőrmutatványa szerepel majd a Mission: Impossible Leszámolás Első Részben, amelyet természetesen Tom Cruise hajt végre. Megszoktuk, hogy Cruise minden Mission: Impossible-ben magasabbra emeli a tétet az életveszélyes mászásokkal, kapaszkodásokkal és ugrásokkal, és kevesen gondolnak arra, hogy ez annak idején majdnem a karrierjébe került. Jelesül 16 évvel ezelőtt a Paramount stúdió megvált tőle, amiért olyan kunsztokat csinált a Mission: Impossible 3-ban, amik a produkció elkészültét veszélyeztették. A stúdiók nem szokták azzal zavarni a sztárjaikat, hogy személyesen keresik meg őket a rossz hírrel, így Cruise az elválás tényéről a Wall Street Journalban megjelent közleményből értesülhetett, amely arról szólt, hogy megszakítják vele a kapcsolatot, mert „kreatív öngyilkossági kísérletei” miatt a viselkedése elfogadhatatlan a cég számára.
Cruise ezek után a Metro Goldwyn Mayerhez szegődött, ám jött a nagy fordulat. Olyan zseniális alakítást nyújtott a Trópusi viharban, hogy a Paramount visszacsalogatta. Megcsinálhatta a következő Mission: Impossible-t (Fantom protokoll), ahol fölmászott a Burdzs Kalifa felhőkarcoló tetejére, de már ott figyelt mellette Jeremy Renner mint feltörekvő szupersztár, hogy legyen utánpótlás, ha megint elfajulnak a dolgok. (Renner aztán be is vált mint Jolly Joker: ő lett Jason Bourne utódja A Bourne-hagyaték című filmben.) A Fantom protokoll 700 millió dolláros bevételt produkált, és a stúdiófőnökök rögtön visszakoztak, mondván, Cruise legközelebb akár az űrbe is kilőheti magát, ha ennyi pénzt tud termelni.
Cruise egyébként frappáns választ adott arra, miért kockáztatja rendszeresen az életét a filmjeiben: „Gene Kellytől megkérdezték egyszer is, miért táncol?”.
(Mission: Impossible Dead Reckoning Part One – hazai bemutató: 2023. július 13.)